Skaniausi baklažanai be aliejaus ir pomidorų

Ingredientai vienam 500 ml talpos stiklainiu:

* Baklažanai – 600–700 g
* Česnakai – 25 g = 0,5 galvutės
* Druska – 4 g = 0,5 a.š.
* Cukrus – 6 g = 1 a.š.
* Actas (9%) – 30 ml = 2 v.š.
* Augalinis aliejus
* Verdantis vanduo

Paruošimas:

Supjaustome baklažanus storais gabalėliais su odele, nes kepant minkštimas taps labai švelnus ir sumažės tūris, o odelė laikys formą. Jei baklažanai yra kartūs (kas šiandien reta), pabarstykite juos druska ir palikite 20–30 minučių. Tada nuspauskite sultis ir tęskite receptą.

Ant aliejumi pateptos kepimo skardos sudedame baklažanų gabaliukus taip, kad minkštimas būtų apačioje. Galite naudoti pergamentinį popierių, kad lengviau būtų išplauti skardą, arba tiesiog po kepimo pamirkykite vandenyje.

Baigę dėti gabaliukus, apverskite pirmąjį, kad minkštoji pusė būtų viršuje. Taip jis jau bus sugėręs reikiamą aliejaus kiekį. Jei norite, galite šiek tiek apipurkšti gabaliukus aliejumi iš viršaus.

Įkaitintoje iki 220°C orkaitėje kepame baklažanus apie 25–30 minučių, kol susidarys auksinė pluta. Norėdami, kad būtų dar traškiau, galite pabaigoje naudoti grilio režimą. Kepkite viduriniame lygmenyje, jei orkaitėje yra 4 lygiai, galite paskutinėmis minutėmis pakelti skardą aukščiau.

Kol baklažanai kepa, paruošiame česnaką. Jį nulupame, nuplauname ir supjaustome ne per daug smulkiais kubeliais. Nepresuokite česnako skiltelių prieš pjaustymą! Česnako kiekis pagal skonį, 500 ml stiklainiui pakanka pusės vidutinės galvutės. Jei norite aštrumo, galite pridėti ir aitriųjų pipirų.


Stiklainius plauname su soda ir sterilizuojame patogiu būdu. Aš tai padariau orkaitėje iš anksto, todėl stiklainiai jau atvėso.

Prieš baklažanų dėjimą stiklainiai turi būti karšti, todėl kiekvieną stiklainį mikrobangų krosnelėje pašildau 3 minutes su šlakeliu vandens. Taip pat galima naudoti garus, laikant stiklainius virš verdančio vandens.Dangtelius verdame vandenyje 3 minutes ir paliekame karštame vandenyje, kol reikės.

Baklažanai po 27 minučių iškepti! Pažiūrėkite, kokie gražiai apskrudę. Jie skonis beveik nesiskiria nuo keptų keptuvėje, tačiau yra mažiau riebūs, ir vienu metu galima paruošti daugiau baklažanų, nereikia stovėti prie viryklės.

Užpildome karštus stiklainius karštais baklažanais, perbarstydami česnaku. Lengvai prispaudžiame, bet atsargiai, nes baklažanai po kepimo tampa labai švelnūs. Į vieną stiklainį telpa apie 700 g baklažanų, priklauso nuo to, kaip stipriai juos spaudžiate. Likusius gabaliukus galime dar kartą pašildyti ir sudėti į kitą stiklainį su kita partija.Iškart įpilame acto, kol užverda virdulys. Reikia labai karšto verdančio vandens, todėl viską darome greitai, kad stiklainis neatvėstų.

Iškart į stiklainį dedame druską ir cukrų, jie patys ištirps nuo karštos aplinkos viduje.

Užpilame verdančiu vandeniu.

Tvirtai užsukame stiklainius su baklažanais, apverčiame ir pakratome, kad viduje pasiskirstytų cukrus ir actas.

Taip pat patikriname dangtelių sandarumą.

Labai skanu, rekomenduoju pabandyti!