Plovas, kuris visada pasiteisina!

Ingridientai:

Ingredientai 5-8 litrų katilui

* Ėriena (minkštimas) 500 gr.;

* Ėriuko nugarinė 5 kaulai;

* Ryžiai 500 gr.;

* Morkos 500 gr.;

* Svogūnai 2-3 vnt.;

* Česnakai 2 galvutės;

* Zira ½ val.šaukšto;

* Raugerškio ½ val.šaukštelio;

* Aitriosios paprikos 1-2 vnt.;

* Aliejus 150-200 ml;

* Druska pagal skonį

Paruošimas:

1. Ryžius nuplaukite, kol vanduo taps skaidrus, ir pamirkykite vėsiame vandenyje (geriausia pusę dienos arba kol ruošiamas zirvakas).

2. Svogūną supjaustykite žiedais. Morkos – juostelėmis. Nulupkite česnaką ir nupjaukite “barzdą”. Avieną supjaustykite maždaug 1,5 x 1,5 cm dydžio kubeliais. Nugarinę supjaustykite kaulais.

3. Padėkite katilą ant ugnies (arba viryklės) ir supilkite aliejų. Įkaitinkite aliejų, kol pasirodys burbuliukai. Šonkauliukus sudėkite į aliejų ir kepkite 5–7 minutes, kol taps auksinės rudos spalvos. Išimkite kiaurasamčiu ir kurį laiką atidėkite į šalį.

4. Į plovo pagrindą suberkite svogūną ir pakepinkite iki auksinės rudos spalvos. Į auksinį svogūną sudėkite ėrienos minkštimą ir kepkite kartu, kol gabalėliai taps auksinės spalvos. Dabar morkų eilė, jos kepamos apie 8 minutes, išmaišomos mentele. Šiuo metu suberkite pusę prieskonių.

Prieskonius geriau pirmiausia sumalti grūstuvėje. Supilkite verdantį vandenį (apie 1 litrą) ir suberkite česnako bei aitriosios paprikos galvutes. Grąžinkite nugarinę į katilą.

Virkite sultinį 40-50 minučių ant vidutinės ugnies, jei reikia, galite įpilti dar šiek tiek vandens, kad apsemtų ingredientus. Įpilkite druskos, sultinys turi būti šiek tiek pasūdytas pagal skonį. Nesijaudinkite, papildomą druską sugers ryžiai. Padėkite nugarinę ir kuriam laikui atidėkite.

5. Padidinkite ugnį iki didelės ir kiaurasamčiu suberkite ryžius. Išlyginti per visą paviršių ir užpilti verdančiu vandeniu (0,5 litro). Vanduo turi padengti ryžius 1,5 cm Suberkite likusius prieskonius. Ir pažodžiui minutę uždarykite dangtį, kad greičiau užvirtų. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite BE dangčio, kol vanduo išgaruos (7-10 minučių).

Kai vandens beveik nebeliks, sumažinkite ugnį iki minimumo ir plovą palaikykite uždengę apie 15 minučių. Galite naudoti pagaliuką, kad padarytumėte skyles iki pat dugno, kad garai galėtų išeiti. Nukelkite nuo ugnies, grąžinkite nugarinę ir palikite pastovėti 5 minutes, o dabar pakvieskite visus prie stalo. Plovą gražiai išdėliokite ant indo, ant viršaus papuoškite nugarine ir keptu česnaku.