Sultingi naminiai beliašai ant keptuvės

Mielinė tešla:
– kvietiniai miltai – 480 g
– pienas – 320 ml
– aliejus – 50 ml
– cukrus – 1 valgomasis šaukštas
– druska – 1 arbatinis šaukštelis
– greito veikimo mielės – 5 g

Įdaras:
– kiauliena – 800 g
– svogūnai – 250 g
– druska – 0,5 arbatinio šaukštelio
– malti juodieji pipirai – 0,5 arbatinio šaukštelio

Paruošimas:

Gaminame mielinę tešlą beliašams.

Į tinkamą pagal dydį indą išsijojame aukščiausios rūšies kvietinius miltus, ten pat iškart dedame mieles.

Beriame 1 arbatinį šaukštelį druskos ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus, viską permaišome – taip birūs produktai tolygiai pasiskirstys mišinyje.

Darome centre duobutę ir pilame į ją šiltą (ne karštą, o būtent maloniai šiltą) pieną. Viską išmaišome ranka ar šaukštu, kad miltai sudrėktų.

Turi gautis miltų gumuliukai, po ko galima pilti 50 ml aliejaus. Pradedame rankomis ar tešlos maišytuvo (duonkepės) pagalba – kaip kam patogiau – maišyti tešlą.

Minkyti šią mielinę tešlą beliašams reikia gana ilgai – ne mažiau 10 minučių, o geriau dar ilgiau. Rezultate jums išeis lygi, visiškai vienalytė tešla. Ji turi būti labai minkšta ir tik truputį lipni.

Suspaudžiame tešlą į kamuolį ir paliekame ją dubenyje šiltoje vietoje 1 val.

Gaminame įdarą.

Sumalame mėsą mėsmale kartu su nuluptu svogūnu.

Faršą sūdome ir beriame pipirų pagal skonį. Ir permaišome iki vienalytės konsistencijos.

Imame tešlą, paminkome ją ir formuojame ruošinius beliašams: dalijame tešlą į nedidelius gabalėlius ( stenkitės daryti juos vienodo dydžio), nedidesnius už abrikosą. Kiekvieną tešlos gabalėlį būtinai reikia suapvalinti ir susukti rutuliuką. Pridengiame ruošinius maistine plėvele ar rankšluosčiu ir leidžiame tešlai pailsėti 5-7 min.

Tuo metu imame faršą ir taip pat dalijame jį į dalis. Susukame kiekvieną faršo gabalėlį į rutuliuką.

Imame formuoti būsimus beliašus. Imame vieną tešlos rutuliuką ir iškočiojame jį į gana ploną apvalų lakštą.

Į centrą dedame faršo rutuliuką ir delnu jį suplojame taip, kad gautųsi gana plokščias kotletas. Jei padarysite įdarą pernelyg storą, jis gali nespėti pasigaminti ir liks pusžalis.

Beliašų formavimas gana paprastas: patempiame tešlą aukštyn ir užspaudžiame tokiu būdu, kad pasidarytų anga. Ji būtina, kad kepant įdaras pilnai pasigamintų. Analogiškai formuojame visus likusius ruošinius. Kol baigsite su paskutiniu, pirmieji jau spės pastovėti ir juos bus galima kepti.

Gilioje ir plačioje keptuvėje (pas mane 26 cm diametro)įkaitiname apie 450 ml rafinuoto aliejaus.

Į karštą aliejų dedame ruošinius atvira puse žemyn.

Kepame ant vidutinės ugnies kol parus apatinė pusė.

Kai apatinė pusė kaip reikiant apkepa, atsargiai apverčiame beliašus.

Gatavus auksaspalvius beliašus dedame į lėkštę su popieriniu rankšluosčiu.

Ir kviečiame mylimą šeimyną prie stalo! Gero apetito!

Leave a Reply