Viskas apie grikius: kam juos galima valgyti, o kam negalima

Grikiai laikomi vienu iš labiausiai naudingų produktų. Tačiau tyrimai parodė, kad šį produktą valgyti gali ne visi. Reguliarus jų vartojimas dideliais kiekiais, ir tuo labiau dieta šio produkto pagrindu gresia osteoporoze moterims virš 45 metų amžiaus.

Pasak mokslininkų grikių maistines medžiagas (geležį, kalį, magnį, cinką) organizmas puikiai įsisavina, bet lygiagrečiai neleidžia įsisavinti organizmui kito svarbaus elemento – kalcio. Tai gali sukelti šio mikroelemento trūkumą organizme ir kaulų tankio bei stiprumo sumažėjimą.

Taip atsitinka dėl didžiulio gliukozės, geležies ir fosforo kiekio. Kaip pažymi mokslininkai, ypač grikių dieta gali būti žalinga moterims po 45 metų, taip pat vaikams, kuriems reikia daug kalcio, kad jie galėtų gerai augti ir pakankamai mineralizuoti kaulus.

Kad grikiai būtų naudingi organizmui, mokslininkai rekomenduoja naudoti atskirai grikius ir produktus, kurių sudėtyje yra kalcio.

Optimalu, kai skirtumas tarp šių dviejų patiekalų yra maždaug penkios valandos. Be to, yra ligų, kuriomis sergant, grikių geriau nenaudoti.

Taip pat nerekomenduojama piktnaudžiauti grikių patiekalais, sergant virškinimo trakto gastritu, skrandžio opa nėštumo ir žindymo laikotarpiu (Kad nesukeltų vaikams alergijos), ir, jei yra padidėjęs alerginis jautrumas.

Taip pat nepatartina laikytis grikių dietos, sergantiems diabetu, virškinimo trakto ligomis, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, esant medžiagų apykaitos sutrikimams.

Be to, nerekomenduojama grikių dieta paaugliams ir moterims menopauzės metu, taip pat stipraus streso ir emocinio pergyvenimų (egzaminų, ataskaitų pateikimo, varžybų) metu, kai organizmui būtina subalansuota ir įvairi mityba.

Pakanka suvalgyti tik vieną lėkštę grikių košės, kad įveiktumėt nuovargį ir depresiją. Grikių košė naudinga tiems, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis.

Grikius turi valgyti nėščios moterys. Juk joje yra folio rūgšties, kuri yra būtina normaliai vaisiaus vystymosi raidai gimdoje.
Grikių košė pagerina bendrą kūno būklę, stiprinti nagus ir plaukus, taip pat išlygina veido spalvą.

Grikiai didina raumenų jėgą ir ištvermę. Jie rekomenduojami, sergant kasos ir virškinamo ligoms. Grikiai padeda graužiant rėmenį (kramtomi žali grikiai); taip pat siūloma juos vartoti, sergant medžiagų apykaitos sutrikimais, esant nutukimui.

Leave a Reply